Wat is het verschil tussen Holland en Nederland?

Wat is nu precies het verschil tussen Holland en Nederland? Wij, en de mensen uit andere landen noemen ons land Holland én Nederland. Daarbij hebben we ook nog eens twee provincies met de naam Zuid-Holland en Noord-Holland. Hoe staat dit in verbinding met elkaar of is er geen verbinding? Het maakt het er in ieder geval allemaal niet makkelijker op. In dit artikel lees je wat het verschil is tussen Holland en Nederland is.

Nederland vs Holland

Terug in de tijd

Om te begrijpen waar het verschil tussen Holland en Nederland vandaan komt, moeten we een duik nemen in onze geschiedenis. Onderstaand heb ik een tijdlijn gemaakt met de jaartallen en belangrijke gebeurtenissen met benoemingen van ons land.

  • 1101: Holland is voor het eerst vermeld, Floris II kreeg dit jaar de titel “Graaf van Holland”. De naam Holland betekent houtland en was gekoppeld aan de Rijnstreek bij Leiden.
  • 1275: Geestelijke Berthold van Regensburg schreef voor het eerst de woorden Niderlant en Niderlande voor het gebied tussen de Maas en de Rijn.
  • 1482: Het huis van Habsbrug veroverde het land en noemde het, het land van beneden.
  • 1572: Tijdens de Eerste Vrije Statenvergadering werd het graafschap Holland overgenomen door de Staten van Holland en West-Friesland.
  • 1588-1795: Nederland werd De Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Holland was hier het welvarendste gewest.
  • 1795 – 1806: Franse troepen veroverde Nederland en het land kreeg de naam de Betaafse Republiek.
  • 1806 – 1813: De broer van Napoleon Bonaparte, Lodewijk Napoleon Bonaparte, werd benoemd tot Koning van Holland. Nederland werd een koninkrijk, de officiële naam van ons land veranderde in “Het Koninkrijk Holland”. Het is vernoemd naar het leidende departement Holland.
  • 1813-1815: Eind 1813 is Napoleon Bonaparte verslagen en kreeg Nederland zijn vrijheid terug.
  • 1815: Het land kreeg de naam Koninkrijk der Verenigde Nederlanden. Holland was toen één provincie. Omdat het de grootste en meest welvarende provincie van Nederland was en daarbij veel invloed uitoefende op de andere provincies, is er besloten om deze in tweeën te splitsen. Hierbij ontstonden de provincies Noord-Holland en Zuid-Holland.
  • 1831: Nederland is officieel benoemd tot Koninkrijk der Nederlanden. Deze naam wordt nu nog steeds gebruikt.

Conclusie – Het verschil tussen Holland en Nederland

Samengevat kan er gezegd worden: Nederland is de naam van ons land, Holland bestaat uit de provincies Zuid-Holland en Noord-Holland.

Terugkijkend naar de tijdlijn snap ik wel dat beide namen nog steeds gehanteerd worden. De naam Holland kent een lange geschiedenis. De reden dat het nu de dag nog steeds veel wordt gebruikt, komt voornamelijk door de grote invloed van de provincie Holland door de jaren heen. Daarnaast is ons land jarenlang gepromoot als “Holland” door de toeristische branche. Niet alleen de naam werd gebruikt voor de promotie maar ook de tulpen en de molens welke veelal in Noord- en Zuid-Holland te vinden zijn.

Re-branding van Nederland

Onze officiële landelijke promotie loopt via de website www.Holland.com. De Nederlandse overheid is druk bezig met een rebranding voor ons land en wilt af van de naam Holland en het imago van klompen, kaas, molens en tulpen. Het imago moet veranderen naar het Nederland van nu. Onze openheid, vindingrijkheid en het ontwikkelen van de nieuwste technieken. Vanaf 1 januari 2020 is er een internationaal marketingplan ingezet voor deze rebranding.

Op de officiële website en bijhorende social mediakanalen zijn in augustus 2020 al wat veranderingen doorgevoerd. Het oude logo, bestaande uit een tulp met de tekst Holland, heeft plaatsgemaakt voor het nieuwe logo bestaande uit NL Nederland. Het leuke is dat de letters NL samen een tulp vormen! Ik ben erg benieuwd wat we nog meer zullen zien aankomende tijd.

Zelf denk ik dat we Holland de aankomende jaren nog wel terug gaan zien in onze communicatie. Met de naam van mijn website doe ik hier zelf ook aan mee. Maar ook bij veel bedrijven zullen grote aanpassingen gemaakt moeten worden, dat gaat niet zomaar van de ene op de andere dag. Wat denk je van de televisieprogramma’s: The Voice of Holland, Holland’s Got Talent, Heel Holland bakt. Of wat denk je van ons Nederlandse voetballied “Hup Holland Hup”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: