Bunkercomplex De Punt in Zuid-Holland

Verspreid door Nederland liggen nog vele bunkers uit de Tweede Wereldoorlog. Veel van deze bunkers zijn normaal gesproken afgesloten voor publiek en gaan alleen open tijdens speciale evenementen, zoals bij de jaarlijkse Bunkerdag. Het leuke aan bunkercomplex De Punt is dat je een aantal bunkers altijd van binnen kan bekijken.

Ingang wandeling bunkers

Waar ligt bunkercomplex De Punt?

Het Bunkercomplex ligt in recreatiegebied De Punt, onderdeel van gemeente Ouddorp in Zuid-Holland. De naam geeft het eigenlijk al aan, het gebied ligt op een uiterst puntje van het eiland Goeree-Overflakkee. Wanneer je met Google Maps naar de locatie navigeert kan je het beste zoeken op Bunkerroute De Punt. De auto kan je hier langs de weg parkeren.

Informatiebord-de punt

Wat kan je verwachten tijdens een bezoek aan de bunkers?

Vanaf de parkeerplaats wandel je binnen een paar minuten naar de start van de route. Let op, het pad bestaat uit mul zand en is hierdoor niet makkelijk te bewandelen. Om zeker te weten dat je alle bunkers ziet raad ik je aan om de looproute te volgen. Alle bunkers zijn genummerd en hierdoor is het pad makkelijker te volgen.

Bunker De Punt

Het complex bestaat uit 15 verschillende soorten bunkers. De bunkers zijn gebouwd en gebruikt door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog. De bunkers waren onderdeel van de verdedigingslinie Atlantikwall. De Atlantikwall was in totaal 2.685 kilometer lang en liep langs de Europese kust, van Noorwegen tot Spanje. Bij elke bunker is een uitgebreide beschrijving te vinden met informatie over de oorspronkelijke functie.

Het leuke is dat je tijdens de wandeling verschillende bunkers van binnen kan bekijken. Zeker voor kinderen of wanneer geschiedenis je interesseert, geeft dit net dat beetje extra. De route zelf loopt door een aantal bunkers heen en heeft meerdere uitkijkpunten waarbij je de omliggende omgeving goed kan zien.

Evenementen en rondleidingen bij bunkercomplex De Punt

Het complex is het gehele jaar door gratis te bezoeken. Jaarlijks worden er meerdere evenementen georganiseerd bij bunkercomplex De Punt. Zo zijn er activiteiten en rondleidingen tijdens Open Monumentendag (2e zaterdag van september) en worden er speciale dagen georganiseerd voor mindervalide.

Wil je net iets meer zien van de bunkers of rondwandelen met een gids, dan is het mogelijk om via wo2go.nl een rondleiding te boeken. Rondleidingen zijn alleen te boeken in de maanden mei t/m september. Tussen oktober en april overwintert een kolonie vleermuizen in de bunkers en krijgen hierdoor alle rust die ze nodig hebben.

schuilbunker Bunkercomplex de punt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: