5x Natuurgebieden in de Hoeksche Waard

In de Hoeksche Waard vind je tussen de vele polders mooie natuurgebieden. Onderstaand beschrijf ik 5 gebieden in de Hoeksche Waard, waar je kan genieten van de mooie natuur gelegen aan het water.

Hoeksche Waard

1. Tiengemeten

Natuureiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet en is alleen per pontje te bereiken. Op het eiland staat het wandelen en fietsen door de natuur centraal. Je vindt hier ongerepte natuur en uitgestrekte waterplassen met rietvelden, waardoor vele vogelsoorten worden aangetrokken. Ook de bever is hier te zien!

Voor de kinderen is er een groot speelnatuurpark aangelegd waarin ze urenlang kunnen ravotten. De meeste mensen bezoeken het eiland als dagtour, langer verblijven op het eiland is zeker aan te raden.

Wil je meer te weten komen over Tiengemeten? Lees dan ook mijn bericht over Natuureiland Tiengemeten.

Natuur Tiengemeten

2. Tiendgorzen

Naast de parkeerplaats vanwaar je op het pontje naar Tiengemeten stapt, ligt het kleine natuurgebied de Tiendgorzen. Je kan hier een wandeling van 1 of 3 kilometer maken waarbij je, via verschillende bruggetjes, langs plassen en het Haringvliet loopt.

In dit natuurgebied vind je de zeldzame Noorse woelmuis.

3. Kuipersveer

Naast de Geertruida Agathapolder ligt een stuk doorgeschoten griend. Vanaf Kuipersveer is het stuk natuur te betreden en kan je een mooie rondwandeling door de grienden maken.

Op de uitkijkplek aan de rivier de maas vind je nog onderdelen van een oude brug welke verbonden was aan Heerjansdam. In de vroegere tijd liep hier de postroute. Napoleon en Mozart hebben ooit gebruik gemaakt van deze brug. In de grienden vind je een paar mooie strandjes en uitzichten over de rivier. Wanneer je de grienden uitloopt wandel je langs een meer waar je veel vogels kan spotten zoals lepelaars.

4. Oeverlanden Hollands Diep

Gelegen tussen Strijensas en Numansdorp vind je natuurgebied Oeverlanden Hollands Diep. Oeverlanden Hollands Diep is onderdeel van de Deltanatuur en staat in verbinding met het Hollands Diep. Tijdens eb en vloed stroomt er water in en uit het gebied wat zorgt voor een dynamisch gebied met veel variatie. Binnen het park zijn verschillende wandelpaden aangelegd. Je mag ok buiten de paden lopen en lekker struinen door de natuur.

Het natuurgebied bestaat uit verschillende platen welke omringd worden door water. Zo heb je de grasvlaktes waar de hooglanders rondlopen. Hier vind je ook de aangelegde heuvel met uitkijktoren “de Motte”. Hoe dichter je richting de rivier loopt hoe meer groen en moerasgebied je tegenkomt. Voor degene die op zoek zijn naar wat actie tijdens het wandelen, neem het laarzenpad, vaar over met het voetgangerspontje de IJsvogel of beklim bij Strijensas de uitkijktoren Lichtopstand.

5. Korendijkse slikken

De Korendijkse slikken zijn een waar vogelreservaat. Omdat er zoveel vogels broeden en overwinteren is het gebied alleen opengesteld voor publiek tussen 1 juli en 1 november. Vanaf de parkeerplaats loop je eerst door de Leenherengorzenpolder.

In het gebied vind je twee vogel kijkhutten vanwaar je, met wat geluk, mooie vogels kan spotten. Vanaf de kijkterp heb je een weids uitzicht over het Haringvliet en de Spuimonding. Met helder weer kan je in de verte de Haringvlietbrug zien liggen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: