Natuurgebied de Crezéepolder

De Crezéepolder is een bijzonder natuurgebied gelegen tussen Ridderkerk en Hendrik Ido Ambacht.

Welkomsbord Crezéepolder

Het ontstaan van de Crezéepolder

In vroegere tijden was dit gebied een landbouwpolder. In 2008 werd door beide gemeenten een akkoord gegeven om van de landbouwpolder, zo’n 75 hectare, een natuurgebied te maken. De Crezéepolder ligt direct aan de rivier de Noord, waardoor het een perfect gebied was om een zoetwatergetijdengebied van te maken. Dit soort gebieden komen bijna niet meer voor in Europa. In 2018 is het gebied opgekocht en in beheer door Stichting Het Zuid-Hollandslandschap.

Door twee openingen in de dijk te maken krijgt het zoete rivierwater uit de Noord, de kans om met vloed naar binnen te stromen. Twee keer per dag stroomt er water in en uit de Crezéepolder met een hoogteverschil van ongeveer 90 centimeter.

Na het doorbreken van de dijk is er een grote verandering in de aanwezige flora en fauna geweest. Het natuurgebied trekt nu vele zeldzame dieren en vogels aan. Voor vogelaars is het dan ook een waar paradijs. Een kleine opsomming van dieren die je hier kan spotten zijn bevers, ijsvogels, lepelaars en de visarend.

Trekvogels in de Crezéepolder

Bomen in het water

Vogels in de polder

Wandelen in de Crezéepolder

In de Crezéepolder is een onverhard wandelpad aangelegd om het hele gebied heen. Wil je dichter langs het water in de polder lopen dan kan je een pad volgen waarbij je een aantal hekken over moet klimmen, overstapjes zijn aanwezig. Je kan van het wandelpad afdwalen en bijvoorbeeld een kijkje nemen bij de twee vogelkijkschermen. Voor kinderen is er een kleine natuurspeelplaats te vinden met wat houtelementen.

Wanneer je de hele route om de polder heen loopt, loop je ook over de dijk gelegen tussen de rivier de Noord en de Crezéepolder. Doordat je hogerop loopt geeft dit je een mooi uitzicht over de polder en de uitgestrekte slikgebieden. Aan de andere kant van de rivier zie je Alblasserdam en als je goed kijkt kan je ook de wieken van de molens in Kinderdijk zien. Langs de route staan meerdere bankjes om te genieten van de omgeving. Aan de kant van de rivier is een klein zandstrandje te vinden waar je lekker kan zitten of picknicken.

Houd er rekening mee dat je in een getijdengebied loopt. Wanneer er veel regen valt zullen de paden drassig en modderig worden. Trek daarom goede wandelschoenen of laarzen aan.

De polder vanaf de dijk

Dijk tussen Crezéepolder en Noord

Genieten van het uitzicht

In de omgeving

Naast de Crezéepolder liggen de Ridderkerkse Grienden en de Gorzen van Ridderkerk. Hier kan je hele mooie wandelingen maken, zo heb ik eerder een wandeling beschreven door de Ridderkerkse Grienden. Wanneer je op zoek bent naar een wandeling met veel variatie dan raad ik je aan om deze drie gebieden samen te voegen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: