Wandeling in de Ridderkerkse grienden

Een bijzondere ervaring krijg je tijdens een wandeling door de Ridderkerkse grienden. De grienden staan in verbinding met de rivier de Noord waardoor ze beïnvloed worden door eb en vloed. Dit soort grienden, ook wel getijdegrienden genoemd, komen bijna niet meer voor in Nederland en maakt een bezoek extra speciaal. Al vaker heb ik gewandeld door de getijdegrienden in Barendrecht en Rhoon, beide zijn mooie gebieden en goed toegankelijk met veelal verharde paden. De Ridderkerkse Grienden daarentegen geven je het gevoel alsof je door een dichtbegroeid oerwoud loopt.  

Start van de wandeling

De wandeling start vanaf de gratis parkeerplaats tegenover het restaurant Pegasus.  
De ingang naar de grienden vind je aan de rechterkant net voordat je de parkeerplaats oprijdt. Je loopt via dit pad achter het restaurant Pegasus langs tot je bij een T-splitsing komt, hier ga je rechtsaf. Nu loop je op het pad tussen de dichtbegroeide grienden aan de linkerkant en het Meer der Stilte aan de rechterkant. Bijna aan het einde van dit pad zie je aan de linkerkant de ingang tot de Ridderkerkse grienden. Dit kan je herkennen aan een bruggetje met een soort van houten deurpost. Hier voert een smal paadje, met tussendoor een aantal kleine bruggetjes, je door de dichtbegroeide grienden.  

Toegang tot ridderkerkse grienden

Wat zie je in de grienden?

Eenmaal in de grienden word je omringd door de wilgen. Ik vind dit altijd erg leuke bomen omdat ze de gekste vormen kunnen hebben en het daardoor goed doen op foto’s. De takken van de wilgen werden vroeger gebruikt voor het maken van gebruiksvoorwerpen, zoals manden. Door de grienden zie je veel uitgegraven slootjes. Om het wandelen makkelijker te maken zijn er vele bruggetjes aangelegd. De slootjes lopen tijdens de vloed vol met water maar zorgen er ook voor dat het water makkelijker terug kan naar de rivier.

Qua dieren zie je voornamelijk veel insecten. Tijdens onze wandeling in juni hebben we veel rupsen, vlinders en bijen gezien. Je hoort vogels wel fluiten maar je ziet ze eigenlijk niet omdat het zo dicht begroeid is.

Route binnen de Ridderkerkse grienden

Na een stukje wandelen in de grienden kom je op een Y-splitsing. Het rechterpad brengt je door een leuk stuk grienden naar de oever van rivier de Noord, je loopt hierbij de grienden uit. Let op, omdat je richting de rivier loopt merk je dat het steeds drassiger wordt. Laarzen of schoenen die vies mogen worden zijn aangeraden! Eenmaal de griend uit is het mogelijk om vanaf hier buiten de grienden om, langs de rivier, terug te lopen naar de parkeerplaats.  

Grienden

Als je het linkerpad neemt heb je een langer stuk wandelpad door de grienden waarbij je uiteindelijk ook een leuk stuk tussen de knotwilgen krijgt. Eigenlijk wil je beide paden zien. Wij hebben ervoor gekozen om eerst het rechterpad tot de rivier te lopen. Vervolgens hebben we dit pad ook weer teruggenomen zodat we het linkerpad terug konden lopen richting de parkeerplaats. Op deze manier zie je het meeste van de grienden.  

Mocht je een langere route willen lopen dan kan je deze wandeling combineren met het Gorzenpark en/of de Crezeepolder.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: