Wandelen op het Eiland van Brienenoord in Rotterdam

Het Eiland van Brienenoord is een verborgen natuurgebied net buiten het centrum van Rotterdam. Ondanks dat het op een half uur afstand van mijn huis ligt, was ik er nog nooit geweest. Het stond al voor een langere periode op het lijstje en toch kwam het er maar niet van. Toen we er eindelijk naar toe wilden gaan, kregen we het “slechte” nieuws dat het Eiland van Brienenoord een bouwput was geworden en dat dit nog wel even zo zou blijven. We hadden al zolang gewacht dat we een paar weken later toch zijn gaan kijken. Benieuwd hoe het was? Lees snel verder!

Welkom eiland van Brienenoord

De eerste indruk

We parkeerden de auto aan de straat Hoendiep in Rotterdam. Hier konden we gratis parkeren en wandelde we zo, via een gave oude brug, het eiland op. Door meerdere borden word je verwelkomd op het Eiland van Brienenoord. We hadden van tevoren weinig voorwerk gedaan en volgde de weg naar rechts om het eiland verder te verkennen. Door verschillende afzettingen, blubberige wegen, gekapte bomen en bandensporen werd ons bevestigd dat ze hard aan het werk zijn op het eiland. (Normaal gesproken lopen er Schotse Hooglanders op het eiland, door de werkzaamheden zijn deze ergens anders ondergebracht.)

Hekken natuurgebied Rotterdam

De wandeling op het Eiland van Brienenoord

Na een stukje wandelen kwam er een soort van bossig terrein tevoorschijn met mooie herfstkleuren. In de verte zagen we een slagboom aankomen en vroegen ons af of dit nu al het einde van onze wandeling zou zijn. Het bleek de toegang tot een volkstuin te zijn. Na het bekijken van de kaart moesten we deze volkstuin doorsteken om daarna het wandelpad weer te vervolgen. Ik ben gek op volkstuinen en ik vind het heerlijk om ongegeneerd de huisjes en tuintjes te bekijken en te beoordelen. Ooit wil ik ook zeker een volkstuintje!

Aan het einde van de volkstuin konden we via een klein hek verder op het wandelpad. In dit gedeelte worden toch wel de grootste werkzaamheden uitgevoerd. Het zag eruit als één grote zandbak. Via een smal pad liepen we hier links omheen, waardoor we bij de oever van rivier de Nieuwe Maas uitkwamen. We zagen een klein strandje liggen en dachten dat we vanaf hier een gaaf uitzicht zouden hebben op de Van Brienenoordbrug. Helaas werd het uitzicht geblokkeerd door meerdere bomen. Een stuk verderop werd dit helemaal goedgemaakt met een mooi uitzicht op de brug.

Brienenoordrug vanaf de zijkant

Wandelen onder de Van Brienenoordbrug

Toch wel één van de hoogtepunten tijdens de wandeling, je wandelt zo onder een deel van de Van Brienenoordbrug en de A16 door. Supergaaf! Zoveel mensen rijden dagelijks over de brug, hoeveel van deze mensen zullen weten dat er onder de brug een natuureiland ligt?

De hoge betonnen muren geven je het gevoel alsof je heel erg klein bent. Omdat het een afgelegen plek is vind je er veel graffiti. Zoals de meeste van jullie weten ben ik gek op streetart. Wanneer je onder de brug bent doorgelopen vind je aan de linkerkant een bijzonder kunstwerk met een boom. Verder is er weinig te zien aan deze kant van de Van Brienenoordbrug. Op de terugweg lopen we via een lange wandelbrug, over het water, onder de Van Brienenoordbrug door. Een mooi beeld om te fotograferen.

pad onder brienenoord
Streetart Rotterdam Brienenoordbrug
Wandelpad Eiland van Brienenoord

Via het uitkijkpunt terug naar de parkeerplaats

Het wandelpad achter de volkstuin, langs rivier de Nieuwe Maas, is hier helaas afgesloten. Hierdoor moesten we weer terug over het pad door de volkstuin. Om bij de volkstuin te komen moesten we eerst de zandbank doorkruisen. Zandwagens rijden hier af een aan, waardoor het even goed opletten was. Eenmaal de volkstuin achter ons volgden we het pad naar rechts, richting de Nieuwe Maas, zodat we niet de gehele terugweg hetzelfde pad bewandelden.

We kwamen uit bij Uitkijkpunt het Waterwoud, deze staat op het meest zuidwesterlijke puntje van het Eiland van Brienenoord. Het is een soort constructie van verroeste ijzeren palen waarbij je kan afdalen om het water van dichtbij te bekijken of de constructie kan beklimmen voor een panoramisch uitzicht. De buispalen zelf worden gebruikt door vogels en vleesmuizen als broedplaats. Het uitzicht vanaf dit uitkijkpunt over de rivier en de skyline van Rotterdam is fantastisch en een mooie afsluiting voor deze wandeling.

ik op het uitkijkpunt Waterwoud
Uitzicht op Rotterdam centrum

De toekomst van het Eiland van Brienenoord

Tot en met de zomer van 2021 wordt er hard gewerkt aan het nieuwe uiterlijk van het Eiland van Brienenoord. Het gebied wordt omgevormd tot getijdengebied waar het eb en vloed van rivier de Nieuwe Maas meer invloed krijgt. Er worden natuurvriendelijke oevers aangebracht en er wordt een getijdepark aangelegd. Door deze aanpassingen worden er nieuwe leefgebieden voor dieren en planten ontwikkelt en draagt het bij aan de verbetering van de waterkwaliteit. Ook voor de bezoekers wordt het eiland aantrekkelijker gemaakt. Er komen nieuwe wandelpaden, bruggen, uitkijkpunten en loopvlonders. Ben je benieuwd hoe het eruit komt te zien? Bekijk hier dan eens het filmpje welke is gemaakt door aannemersbedrijf Van der Ven.

Ondanks de werkzaamheden die er dagelijks plaatsvinden, is het niet heel erg storend. Het is daarbij ook wel interessant om te zien waar ze allemaal mee bezig zijn. Het eiland is niet groot en je kan het binnen een uurtje makkelijk rondwandelen. Mocht je veel foto’s maken zoals ik, dan heb je misschien meer tijd nodig. Het eiland is zeker een bezoek waard!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: