Wandeling bij Kasteelgaarde Rhoon

Op 15 juni 2020 heb ik samen met mijn tante, ook gek op wandelen, de IJsvogelroute (2.5 km) van het Zuid-Hollands Landschap gelopen. Al weken ben ik op zoek naar de ijsvogel omdat ik deze nog nooit in het echt heb gezien, deze dag gingen we op pad om de vogel te spotten. Daarbij zijn kastelen voor mij een ware magneet! Benieuwd naar onze ervaring van deze wandeling in Rhoon? Lees dan snel verder.

Het Kasteel van Rhoon

Het Kasteel van Rhoon is het start en eindpunt van de route. Het is geen groot middeleeuws kasteel, je kan het meer vergelijken met een groot landhuis welke prachtig gelegen ligt tussen de bomen en omringd met een gracht. Het kasteel kent een lange geschiedenis, hierbij is het meerdere keren onder water komen te staan door stormvloeden, geplunderd en in brand gestoken. Sinds 1598 kent het gebouw zijn huidige uiterlijk. Tegenwoordig vind je in het kasteel een restaurant en wordt het vaak gebruikt als trouwlocatie. Mocht je meer informatie willen lezen over het Kasteel klik dan hier om de website te bekijken.

Wandeling Rhoon

Start van de route – De Kasteelgaarde

Op de parkeerplaats voor het kasteel kan je gratis met de auto parkeren (1). Om de route te beginnen wandel je langs het kasteel in de richting van het restaurant. Je denkt even dat je hier niet verder kan lopen maar achterin heb je een poortje welke je naar de kasteelgaarde brengt (2). Wil je een bezoek brengen aan de moestuin van het Kasteel van Rhoon dan kan je, voordat je door het poortje gaat, rechts de moestuin in. Wij hebben de moestuin overgeslagen en zijn rechtdoor gelopen om het bos in te gaan. Net voordat je het bospad oploopt heb je een prachtig uitzicht op het kasteel. Omringd door de schaduw van de bomen en gelegen aan de plas ziet het er heel romantisch uit.

Achterkant kasteel

Natuur op zijn best

We lopen verder de kasteelgaarde in tot we uitkomen bij een brug (3). Eenmaal de brug overgestoken komen we in een mooi stuk verwilderde natuur. Zelf vonden wij dit het leukste stukje natuur tijdens deze route. Een smal paadje loopt langs hoge stekelplanten, hierdoor zijn een lange broek en lange mouwen zeker aan te raden! Je ziet overal mooie bloemen en insecten en je hoort vele vogels fluiten. We wandelen langs een meertje en hopen hier de ijsvogel te kunnen spotten (4). Helaas horen we veel schreeuwende kinderen aan de andere kant van het meer en zien weinig vogels bij het water zitten. Wel staat er een hele mooie dikke oude boom aan het water waarbij de zon mooi door de bladeren schitterde. Dit leverde een leuke foto op!

Een stukje verder op het pad roep ik opeens zachtjes STOP! naar mijn tante. In de verte zit een specht op een knotwilg met in zijn snavel iets wat lijkt op nestmateriaal. Met onze zoom op de camera proberen we hem er zo goed mogelijk op te zetten voordat we een stapje dichterbij zetten. Hij heeft ons uiteindelijk door en vliegt weg.

De Kerklaan

We verlaten de verwilderde natuur en gaan weer terug de brug over. Via een ander pad in de kasteelgaarde loop je weer terug naar de achterkant van het kasteel (5). Je loopt hier aan de rand van de gaarde en aan de rechterkant van het wandelpad zie je een weiland met schapen en paarden. Eenmaal de kasteelgaarde uitgelopen vervolgt de weg zich om het weiland met de dieren. Je loopt hier over de Kerklaan, een mooie weg met aan beide kanten lindenbomen (6). De Kerklaan was in vroegere tijden verbonden aan de kerk van Rhoon, deze vind je naast de ingang van het kasteel.

Kasteellaan Rhoon

Natuurgebied De HuijtersRhoon

Na een klein stukje op de Kerklaan sla je linksaf, hier begint een ander natuurgebied, genaamd De Huijters (7). Je wandelt hier door een stukje weidegebied omringd door sloten. We zien hier paarden, ganzen en zwanen. We blijven hier niet te lang hangen omdat het een erg warme dag is en er geen beschutting is.

Het pad loopt verder en we slaan linksaf het bos weer in (8). Voor ons is niet duidelijk waar we nu beland zijn. Er staat een bord van Staatsbosbeheer met IJsselmonde Rijsoordse Bos (half doorgestreept). Daaronder hangt een informatiebriefje over wat de stippen op de bomen betekenen, hierin benoemen ze het bos als Valckesteijnse Bos. In het pdf bestand van Zuid-hollands Landschap met hierin de route, hoort het bos bij natuurgebied de Huijters. Mocht iemand hier het antwoord op weten dan hoor ik dit graag! Het laatste deel van de route lopen we over een weg met hieraan woonhuizen tot we weer terug zijn op de parkeerplaats (9).

Onze bevindingen

Ondanks dat de route maar 2.5 km is wandel je door veel verschillende soorten gebieden, dit maakt het een leuke wandeling. Zeker wanneer je met een camera rondloopt kan je prima een aantal uur besteden op deze route. Helaas hebben we de ijsvogel niet gevonden maar de specht heeft alles goedgemaakt. De kasteelgaarde en het verwilderde gebied bestaan beide uit smalle paden welke na een regenbui waarschijnlijk modderig en glibberig worden. Als je door wilt lopen dan raad ik jullie aan het verwilderde gebied over te slaan. Wil je juist vogels, bloemen en insecten kijken? Dan is dit wel de locatie waar je moet zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: