Zijn Schotse Hooglanders gevaarlijk?

De Schotse Hooglanders zijn niet meer weg te denken uit Nederland. Ze worden ingezet voor het onderhoud van vele natuurgebieden. De runderen houden het gras kort en zorgen ervoor dat de lage begroeiing ook laag blijft. De reden dat juist dit soort runderen worden ingezet is omdat ze een hoge mate van zelfredzaamheid hebben. Als een van de weinige diersoorten kunnen ze overleven in de ruige hooglanden van Schotland. Er wordt geprobeerd de dieren zoveel mogelijk in het wild te laten leven van de resources die te vinden zijn in het natuurgebied, ze worden dus niet bijgevoederd.

* Een leuk weetje is dat ze een erg dikke vacht hebben waardoor ze goed tegen de kou kunnen. Omdat deze vacht in de zomer ook dik blijft hebben ze het erg snel warm, hierdoor zie je ze vaak afkoelen in het water.

Niet gevaarlijk, maar wel opletten

De Schotse Hooglanders staan bekend als rustige dieren, waardoor zij juist kunnen worden ingezet in gebieden waar ook mensen te gast zijn. De dieren zijn in basis dus niet gevaarlijk en zullen eerder wegrennen dan op je afkomen. Wanneer je als wandelaar of fietser een gebied met Schotse Hooglanders verkent, kan het weleens voorkomen dat je de dieren van dichtbij moet passeren. Hoe leuk en lief ze er ook uit zien, het blijven wilde dieren met vaak een groot stel horens op de kop. Ik heb al vaker de dieren moeten passeren en toch geeft het altijd een spannend gevoel van binnen. Eerder heb ik weleens gelezen de dieren op 25 meter afstand te passeren, dit probeer ik dan ook aan te houden.

Hoe Schotse Hooglanders te passeren?

Wat moet je wel doen als je Schotse Hooglanders gaat passeren:

  • Laat de dieren weten dat je er bent door bijvoorbeeld iets te zeggen
  • Wanneer mogelijk loop dan met een boog (ongeveer 25 meter) om de dieren heen
  • Blijf rustig

Wat moet je niet doen als je Schotse Hooglanders gaat passeren:

  • Aai de schotse hooglanders niet
  • Voer de dieren niet
  • Schreeuw niet tegen de hooglanders
  • Ga niet rennen en maak geen schichtige bewegingen
  • Loop niet dwars door de groep heen (vooral niet als er kalveren zijn)

Met bovenstaande tips & tricks hoop ik dat jullie de dieren met een gerust hart kunnen passeren en dat we gezamenlijk kunnen genieten van de mooie natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: