Hoe komen er gaatjes in schelpen?

Een aantal keer in het jaar breng ik een bezoek aan het strand van Rockanje, dit omdat deze voor mij het dichtst in de buurt gelegen is. Tijdens een strandwandeling worden mijn ogen altijd aangetrokken tot hetgeen wat op het strand is aangespoeld. Wilde ideeën over aangespoelde schatten gaan mijn gedachtes voorbij… Helaas heb ik de schat nog niet gevonden. Wel vind ik veel schelpen met perfecte ronde gaatjes. Wie of wat maakt deze gaatjes? Dat heb ik uitgezocht.

Hoe kom ik op de gedachte om uit te zoeken waar dit vandaan komt?

Op het strand van Rockanje vind je meestal stapels aangespoelde schelpen. Ik heb af een toe hele spontane creatieve buien. Als ik de schelpen op het strand zie liggen wil ik van deze schelpen sieraden maken of verzin ik andere dingen die ik ermee kan doen. De gedachten voor het maken van sieraden wordt eigenlijk altijd veroorzaakt door de schelpjes met aan de bovenkant een perfect rond gaatje. Na een tijdje begon ik me toch eens af te vragen hoe het kan dat zoveel schelpen een perfect gaatje hebben. Het was dan ook tijd om op onderzoek uit te gaan.

Schelpen strand

Wat is verantwoordelijk voor de gaatjes in de schelpen?

Nadat ik het antwoord had gelezen vond ik het jammer dat ik mijn op hol geslagen gedachten los moest laten. Hierin zag ik iemand op het strand rondlopen om overal gaatjes in de schelpen te maken. De waarheid is anders… namelijk dat de gaatjes worden gemaakt door een slak welke in de zee leeft, genaamd de tepelhoorn. De slak lijkt veel op de slakken welke je ook in de tuin kan vinden.

Hoe kan een slak dit soort gaatjes maken vraag je jezelf dan af. Let op. De tepelhoorn slak heeft een tong met hieraan hele scherpe tandjes. Deze tong gebruikt hij om een gaatje in de schelp van zijn prooi te maken. Met heel veel geduld lukt het de slak om met zijn tong en speeksel het kalk van de schelp zacht te krijgen. Eenmaal het gaatje geboord, dan kan het weekdier niet meer ontsnappen aan de roofslak. De slak spuit wat gif de schelp in waardoor het weekdier wordt verdoofd. Nu is het na heel veel geduld en veel werken eindelijk etenstijd voor de slak. Vanuit het gaatje in de schelp zuigt de tepelhoorn het weekdier op.

Ik ben benieuwd of jullie dit al wisten of dat jullie hier ook andere ideeën bij hadden. Maar hé hoe dan ook, wat hebben we toch een bijzondere natuur!

1 gedachte over “Hoe komen er gaatjes in schelpen?”

  1. Elise De Groote

    Dit wist ik nog niet.
    Ik ging eens naar het strand om schelpen te rapen. En ik zag in 3 schelpen 1 gaatje. Ik had dat eens opgezocht hoe dat dat komt.
    En nu weten we weer al iets nieuws

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: