Ontdek het natuureiland Tiengemeten

Op zoek naar een natuurgebied onder de rook van Rotterdam met verschillende soorten landschappen, vele soorten vogels en leuke activiteiten? Breng een bezoek aan Tiengemeten! Zelf heb ik er een hele leuke dag gehad en ik wil er graag nog eens naartoe om meer van de natuur te ontdekken.

parkeren natuureiland Tiengemeten

Het natuureiland Tiengemeten

Natuureiland Tiengemeten ligt in het Haringvliet en is bereikbaar met een (betaald) pontje vanuit het dorpje Zuid-Beijerland. Het eiland is ongeveer 8 km lang en 3 km breed.

Vroeger was het eiland Tiengemeten landbouwgebied, tot het in 2007 werd omgetoverd tot natuureiland. De meeste boeren hebben het eiland verlaten en hebben ergens anders hun boerenbestaan voortgezet. Er wonen nog steeds mensen op het eiland, al zijn dit er tegenwoordig ongeveer nog maar 10. De bewoners leven grotendeels van het toerisme en er wordt op een klein stuk grond nog landbouw gedreven.

Bij de nieuwe inrichting van het eiland staat de natuur centraal en is de mens te gast. Tiengemeten is hierbij onderverdeeld in 3 gebieden:

  • Weemoed: Dit gebied ligt in het oosten van het eiland, hier staat de geschiedenis en de cultuur van het eiland centraal
  • Weelde: Dit gebied ligt in het midden van het eiland, hier vind je het moerasgebied
  • Wildernis: Dit gebied ligt is het westen van het eiland, hier ontwikkelt de natuur zich op basis van het getij vanuit het Haringvliet
Pontje naar Tiengemeten

Koe op natuureiland Tiengemeten

Activiteiten om Tiengemeten te ontdekken

Natuureiland Tiengemeten kent vele manieren om het eiland te verkennen. Vergeet tijdens een bezoek niet je camera mee te nemen om de prachtige natuur en de vele dieren te fotograferen.

Wandelen en fietsen

Wandelen is dé manier om het eiland goed te leren kennen. Verspreid over het eiland zijn verschillende wandelroutes uitgezet, van 3 tot 10 kilometer. Zo kan je over een wandelpad op zoek gaan naar de bever of een route volgen die je langs bijzondere bomen voert. Uiteraard is het ook mogelijk om lekker rond te struinen zonder dat je een bepaalde route volgt.

Fietsend Tiengemeten verkennen is een leuke manier om binnen een dag veel van het eiland te kunnen zien. Als je niet met je eigen fiets komt, dan kan je er een huren bij het bezoekerscentrum. Het bezoekerscentrum is te vinden op een paar honderd meter van de aanlegplaats op Tiengemeten.

Omdat er meer wandelpaden zijn dan verharde wegen, raad ik je aan om af en toe de fiets te parkeren en kleine wandelingen te maken. Op deze manier kan je de natuur van dichtbij bekijken.

Meer informatie over het bezoekerscentrum en de prijzen voor het huren van een fiets vind je op de website van Natuurmonumenten.

Fietspad Tiengemeten

Ik op de fiets

Georganiseerde Activiteiten

Wil je het eiland verkennen en daarbij ook gelijk iets leren, dan is het mogelijk om mee te doen aan georganiseerde activiteiten. Het hele jaar door worden vanuit Natuurmonumenten verschillende activiteiten georganiseerd, zodat er voor iedereen iets te doen is.

Zo kan je bijvoorbeeld:

  • In de vroegte samen met een gids gaan dauwtrappen
  • Een fotografie workshop volgen
  • Cultureel erfgoed bezoeken
  • Leren overleven in het wild tijdens een nachtje kamperen
  • Het eiland verkennen vanuit een huifkar

Wil je meer te weten komen over welke activiteiten er staan gepland, kijk dan op de agenda van Natuurmonumenten.

Natuur Tiengemeten

Musea bezoeken op natuureiland Tiengemeten

Het eiland Tiengemeten biedt voor de cultuurliefhebbers twee musea.

Rien Poortvliet Museum

Het originele werk van kunstenaar Rien Poortvliet is sinds 2009 in dit museum te vinden. Zo kan je hier de beroemde schilderijen en aquarellen bezichtigen. De kabouters uit het boek van Rien Poortvliet zijn ook te gast en wonen op de zolder van het museum. Om de bezoekers van het museum, jong en oud, dichter bij Rien Poortvliet te brengen kan je op zolder knutselen en jezelf verkleden als kabouter.

Meer informatie over het Rien Poortvliet Museum is hier te vinden.

Stichting Landbouw Museum

Het museum beschikt over een grote collectie landbouwmachines en bijbehorende gereedschappen welke gemaakt zijn tussen 1920 en 1955. Met dit museum wordt in beeld gebracht welke ontwikkelingen er in de landbouw mechanisatie zijn geweest en hoe dit van invloed is geweest op de huidige landbouwmachines.

Meer informatie over het landbouwmuseum is hier te vinden.

Bloemetjes tijdens fietsen

Speelnatuur op Natuureiland Tiengemeten

Wanneer je op zoek bent naar een natuurspeeltuin waar je kinderen uren kunnen spelen, dan ben je hier aan het juiste adres!

Voor de kinderen is er een speciaal gebied van 4.5 hectare gemaakt waarbij het ravotten centraal staat, genaamd Speelnatuur. Kleine kinderen kunnen op het ukkie-eiland spelen met zand, water en modder. De oudere kinderen (vanaf 7 jaar) kunnen vrij het speelpark verkennen. Zo kunnen ze vlotten bouwen, hutten bouwen, sluiproutes volgen en op zoek naar de wilde dieren zoals bijvoorbeeld kikkers.

Het speelpark beschikt over kleedhokjes, toiletten en douches. Meer informatie over openingstijden, prijzen etc. is hier te vinden.

Eten en drinken

Uiteraard mag je bij een bezoek aan natuureiland Tiengemeten je eigen eten en drinken meenemen. Mocht je ervoor willen kiezen om je te laten verrassen dan zijn er twee locaties op het eiland waar je kan eten en drinken.

Gasterij de Gezusters

Direct bij de haven ligt het in 2019 geopende Gasterij de Gezusters. Hier kun je terecht voor koffie, thee, lunch, lekkere taartjes en ijs. De gerechten worden bereid met producten uit de omgeving en bij lekker weer kan je genieten op het terras.
Wil je weten wanneer ze open zijn? Klik hier voor meer informatie over de Gasterij.

Herberg Tiengemeten

De herberg is gelegen op het uiterste puntje, in het oosten, van het eiland. De herberg is erg sfeervol en je kan hier terecht voor ontbijt, lunch en diner. Zeker in de zomer is het hier heerlijk vertoeven op het mooie terras wat uitkijkt op de oude polder.

Uitzicht over Natuureiland Tiengemeten

Dagtocht of langer verblijven?

De vele toeristen die een bezoekje brengen aan Tiengemeten, bezoeken deze meestal voor een dag. Uit eigen ervaring kan ik vertellen dat dit niet genoeg tijd is om het hele eiland te zien, maar het geeft je wel een goede indruk. Houd er rekening mee dat het in de zomer en in de weekenden erg druk kan zijn. Wil je de rust opzoeken, de natuur intrekken en verschillende wandelpaden lopen? Blijf dan een nachtje slapen. 

De herberg van Tiengemeten beschikt over zes 2-persoonskamers welke uitkijken over het Natuureiland Tiengemeten en het Haringvliet. Wil je liever kamperen? Dat kan ook! De herberg heeft een kampeerterrein met sanitaire voorzieningen. Je kan hier met je eigen tent kamperen. Mocht je geen eigen tent hebben of niet willen zeulen met spullen, dan kan je een kant en klare tent huren op de kampeerweide via Holland Tent.

Meer informatie over het hotel en de camping kan je hier vinden op de website van de herberg.

Zeilboot op Haringvliet

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: