Wandelen met alpaca’s in Zeeland

Op zaterdag 5 september heb ik een verrassingsuitje gekregen voor mijn verjaardag, wandelen met alpaca’s. Ik mocht niet weten waar we naartoe gingen. Tot we na ongeveer 1.5 uur de snelweg afreden en we er niet meer omheen konden. Op een groot bord stond de richting aangegeven naar de boerderij Alpaca Zeeland in Nieuwdorp.

Ik ben gek op dieren en wandelen met alpaca’s stond al een tijdje op mijn bucketlist, supertof dus! Lees hier alles over onze ervaring met deze super schattige dieren.

De alpaca wandeling en High Tea bij Alpaca Zeeland

Wij (Ellen en ik) hebben de alpaca wandeling met achteraf een High Tea in het weiland gedaan. In totaal duurde het arrangement 2.5 uur. Bij aankomst parkeer je direct aan de alpaca weide. Toen wij aankwamen waren ze net de halsters bij de alpaca’s aan het omdoen.

Alpaca Zeeland Nieuwdorp

Verdeling van de alpaca’s

Toen iedereen aanwezig was (ongeveer 15 man) mochten we binnen het hek bij de alpaca’s komen staan. Op een leuke manier worden de dieren verdeeld per tweetal. Alle alpaca’s worden één voor één voorgesteld, zodat je meer te weten komt over het karakter van de alpaca. Wanneer je denkt “die alpaca past echt bij mij!” dan kan je aangeven dat je graag met die alpaca wilt lopen.

Ik heb samen met Ellen gekozen voor de alpaca Harrit. Harrit is een boefje en dat stond ons wel aan. Daarbij zag hij er superschattig uit en maakte hij grappige humgeluidjes.

Harrit

Wat moet je je voorstellen bij een alpaca wandeling?

Wanneer je denkt dat de wandeling bestaat uit het leiden van je alpaca en het rustig achter elkaar lopen in een rijtje, laat dit idee dan zo snel mogelijk varen. De wandeling is grappig, chaotisch en verre van het lopen in een rechte lijn! Eenmaal het hek uitgelopen, dan is het aan de alpaca om te bepalen op welke plek hij/zij wil lopen in de rij. Als de alpaca ergens heen wilde en hij trok aan het touw om een bepaalde kant op te gaan, moesten wij hem volgen. Dit zorgt in het begin voor wat dringen en duwen tussen een groep alpaca’s en mensen die proberen mee te lopen met hun alpaca.

Tijdens het wandelen kon het zomaar gebeuren dat één van de alpaca’s toch ergens anders wilde lopen en de voorganger voorbijgaat of tussendoor een vreugdebokje maakt. Schrik ook niet wanneer de alpaca opeens de bosjes induikt, ze vinden het heerlijk om met hun vacht langs de bosjes schuren.

wandelen met alpaca's chaos

De wandelduur, route en tussenstops

Via een pad achter het weiland begint de wandeling. Het is geen groot rondje, we bleven in de omgeving van de boerderij en liepen tussen de bomen door en langs een akker. Je deelt de alpaca met zijn tweeën, hierdoor kan je tussendoor afwisselen in het beethouden en het fotograferen. In totaal deden we er ongeveer een uur over.

Tussendoor maakten we meerdere stops. Tijdens deze stops leerden we over de alpaca’s, konden we foto’s maken en…. hielden de alpaca’s een ware toiletstop. Alpaca’s poepen en plassen op door hun zelfgemaakte wc’s. Wanneer ze bij het grasstukje aankomen en hun oudere poep en plas ruiken, gaan ze allemaal tegelijk hun behoefte doen op het kleine stukje gras. Erg grappig om te zien!

wandelen met alpaca's

Aan het einde van de wandeling merkten we dat de alpaca’s wisten dat ze bijna thuis waren, hierdoor werden ze wat sneller en joliger. We mochten hier samen met de alpaca’s een sprintje trekken terug naar de boerderij. We merkten dat ze dit zelf ook leuk vonden om te doen. Veel van de dieren maakte speelse bokjes tussendoor. Eenmaal terug op de boerderij werden de dieren losgelaten in het weiland en gaven we ze nog wat brokjes.

High Tea tussen de alpaca’s

Na de wandeling mochten we een picknicktafel in het veld uitzoeken voor onze High Tea. Naast de verschillende soorten thee kregen we een etagère gevuld met lekkere hartige en zoete hapjes. Voor de alpaca’s kregen we een bakje gevuld met wortels zodat ze met ons mee konden eten. Het was genieten!

High Tea met alpaca's

Onze ervaring

We hebben een fantastische middag gehad! Onze alpaca Harrit heeft dan ook een speciaal plekje in ons hart gekregen. Het was voor ons de eerste keer dat we een alpaca wandeling hebben gemaakt en hierdoor kunnen we het niet met andere ervaringen/bedrijven vergelijken. Als ik de kans zou krijgen zou ik het zeker nog een keer doen.

De dieren zijn heel zachtaardig, hebben duidelijk een eigen karakter en ik vond ze vooral heel erg grappig. Met een leuke bos haar boven op het hoofd zijn ze ook erg fotogeniek. Ondanks dat ze er erg knuffelachtig uitzien, houden ze niet zoveel van knuffelen. De meeste alpaca’s vinden het wel goed als je ze aait op hun hals. Een leuk weetje, ze hebben geen bovengebit dus kunnen nooit bijten!

Alpaca Zeeland is een echte aanrader als je wilt wandelen met alpaca’s, of deze samen met een High Tea of Picknick wilt doen als arrangement. Je wordt vriendelijk verwelkomt, ze zorgen goed voor de dieren en geven je superveel informatie. De sfeer is heel relaxed en de gezondheid van de dieren staat voorop, dat vind ik zelf erg belangrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: