Het middeleeuwse Kasteel Doorwerth

Kasteel Doorwerth is één van de mooiste kastelen van Nederland. Net buiten Arnhem, in het dorpje Doorwerth, ligt kasteel Doorwerth. Gelegen aan rivier de Rijn had het kasteel, toen der tijd gebouwd op een oeverwal, een strategische locatie.

Wegwijsbordje

Kasteel Doorwerth is het voorbeeld van hoe je een middeleeuws kasteel graag wilt zien. Stoer en romantisch tegelijk. Het kasteel is omringd door een gracht, heeft meerdere torentjes en een binnenplein. Op het binnenplein is de oudste acaciaboom van heel Europa te vinden. Deze boom is waarschijnlijk al in 1678 geplant.

Kasteel Doorwerth met ophaalbrug

Als je op het terrein rondloopt dwaal je in gedachten af, terug naar een tijd waar er nog gevochten werd door ridders. Kasteel Doorwerth is oud. Het kasteel werd voor het eerst genoemd in de 13e eeuw en heeft een geschiedenis met vele ups en downs.

Met name tijdens de Slag om Arnhem heeft het kasteel veel te verduren gehad. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog stond er nauwelijks nog iets van het kasteel overeind. Het heeft dan ook bijna 37 jaar geduurd om het kasteel weer te herbouwen en te restaureren. Naar mijn mening was dit het dubbel en dwars waard, wat is het een fantastisch kasteel om te zien!

Daken van Kasteel Doorwerth

Wat kan je doen bij Kasteel Doorwerth?

Musea

In het kasteel bevinden zich 3 verschillende musea. Het Kasteelmuseum, Museum Veluwezoom en het Nederlands Jachtmuseum. Je kan zelfstandig in het kasteel rondlopen door de verschillende vertrekken. Regelmatig worden er activiteiten georganiseerd zoals concerten, workshops en exposities. Met de aankoop van 1 toegangskaartje kan je alle collecties bekijken.

Doorkijkje binnen het kasteel

Kasteelcafé De Zalmen

In de voorburcht vind je kasteelcafé De Zalmen. Hier kan je genieten van een bakje koffie, lunch of een borrel. De meeste gerechten worden bereid met streek- en duurzame producten. Daarnaast gebruiken ze producten uit de moestuin en boomgaard van het kasteel. Mocht je de moestuin willen bekijken dan kan dat tegen een kleine vergoeding.

Wanneer je een bezoek brengt aan het kasteel ga hier dan zeker even iets drinken! Voorheen was dit een stal welke is omgebouwd tot sfeervol restaurant. Handig om te weten, bestellingen moeten aan de balie worden geplaatst.

Vanuit het café worden verschillende streekproducten verkocht zoals kasteelbier en schapenhuiden.

De Zalmen is ieder dag geopend van 10.30 – 17.00 uur 

Kasteelcafe De Zalmen

Ophaalbrug Kasteel Doorwerth

Wandelen rondom Kasteel Doorwerth

Naast een bezoek aan het kasteel kan je in de omgeving ook mooie wandelingen maken.

Kleine wandeling: Wil je een kleine wandeling maken, volg dan het verharde pad welke om het kasteel loopt. Tijdens de wandeling kan je het kasteel van alle kanten bekijken. Er staan een aantal bankjes, gericht op het kasteel en naar rivier de Rijn, dit maakt het een perfecte plek om te picknicken.

Wandelpad rondom Kasteel Doorwerth

Achterkant Kasteel

Landgoed Duno: Een aanrader! Wil je een grotere wandeling maken dan kan je Kasteel Doorwerth gebruiken als startpunt voor je wandeling over het bekende Landgoed Duno. Je loopt hier door de naastgelegen bossen welke je brengen naar het Duno Plateau. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht over de Rijn.

Landgoed Duno

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: