Vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Vossen spotten in Nederland stond al voor een lange tijd op mijn bucketlist. Na wat uitzoekwerk kwam ik erachter dat vossen vaak gezien worden in de Amsterdamse Waterleidingduinen. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een bijzonder natuurgebied gelegen tussen Zandvoort en Noordwijk, waar naast vossen veel andere dieren gespot kunnen worden.

Wil je wild spotten in Nederland? Ga hier dan zeker een keer heen!

poserende vos tussen de natuur

Vossen in het wild zien en daarbij ook nog eens vastleggen met je camera is normaal gesproken een moeilijke opgave. Vossen zijn schuwe dieren die snel wegrennen bij het horen of zien van mensen.

De vossen in de AWD zijn niet bang voor mensen. Omdat ze vaak worden gefotografeerd door de bezoekers van de Amsterdamse Waterleidingduinen is het voor hun “normaal” geworden. Soms worden de dieren gevoerd door parkbezoekers (dit is verboden!), waardoor ze niet meer hun natuurlijke gedrag vertonen en naar je toekomen op zoek naar eten. Zelf probeerde ik voldoende afstand te bewaren zodat de vos gewoon zijn gang kon gaan.

Maar hé! Je wilt vossen zien en fotograferen, dan is dit de locatie waar je moet zijn.

Vos Amsterdamse Waterleidingduinen

Tips voor het spotten van de vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen:

  • De grootste kans om een vos te spotten heb je wanneer je vroeg in de ochtend of aan het einde van de dag de Amsterdamse Waterleidingduinen bezoekt. Dit zijn de rustigste momenten in het park, waardoor je meer kans hebt om de vos daadwerkelijk te zien.
  • Ga niet op zoek bij de directe omgeving van de ingangspoorten en blijf niet op de verharde paden wandelen, maar struin juist wat meer de wilde natuur in.
  • Maak niet te veel geluid. Probeer geruisloos te zijn zodat de vos niet van je schrikt en hard wegrent.
  • Trek geen felle kleuren aan, dit zorgt ervoor dat je te veel opvalt tussen de natuur.
  • Zet het geluid van je camera/telefoon uit zodat je geen piepje hoort.
  • Wanneer je niet zelf op zoek wilt gaan, kan je mee op pad met een georganiseerde tour met een boswachter of volg een fotoworkshop waarbij de vossen centraal staan. Kijk hiervoor bijvoorbeeld eens op de website van Natuur Fotoworkshop.
wegrennende vos Amsterdamse Waterleidingduinen

Locaties waar je de vos kan zien in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De bekendste locatie binnen de Amsterdamse Waterleidingduinen waar de meeste vossen worden gezien is de Duizendmeterweg. Dit is ongeveer 4 km lopen vanaf de ingang Panneland in Vogelenzand.  

Zelf heb ik de dag voordat ik op zoek ging naar de vos, de waarneming website bekeken. Op deze website geven mensen aan welk dier ze hebben gezien op welke locatie. Zo kan je waarnemingen en locaties van de vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen opzoeken. Ik heb mijn wandelroute gemaakt op basis van de waarnemingen die ik op deze website zag en heb tijdens mijn wandeling 5 vossen gezien. Drie van deze vossen heb ik kunnen fotograferen.

Wil je meer te weten komen over de openingstijden, prijzen en toegangspoorten lees dan mijn bericht over De Amsterdamse Waterleidingduinen.

wilde Vos Amsterdamse Waterleidingduinen

Fototips

Wanneer je je eerste vos ziet, wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk je camera tevoorschijn halen en zo vaak mogelijk klikken tot de vos er vandoor gaat. Natuurlijk wil je bij de eerste 5 foto’s zeker weten dat hij er in ieder geval op staat. Uiteindelijk leveren deze staande, snel geschoten foto’s, niet de beste foto’s op. Blijf vooral kalm en probeer te kijken wat de beste positie is om de vos te fotograferen. Probeer verschillende hoeken uit, zodat je niet eindigt met 100 dezelfde foto’s.

Zodra je merkt dat de vos op zijn gemak is, probeer dan eens op je knieën te zitten of te gaan liggen op de grond. Dit levert meestal de beste foto’s op! Kijk ook goed naar de omliggende omgeving, staan er bijvoorbeeld hekken op je achtergrond of mensen die je foto verstoren.

ik fotografeer een vos
ingezoomde vos
Vosje liggend

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: