De Amsterdamse Waterleidingduinen

Wil je wild spotten in Nederland? Dan is het natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen (afgekort de AWD) dé locatie waar je moet zijn. Tijdens een wandeling in de Amsterdamse Waterleidingduinen heb je grote kans om vossen, herten, zandhagedissen en andere bijzondere dieren tegen te komen.  

Informatiebord Amsterdamse Waterleidingduinen

Waarom de Amsterdamse Waterleidingduinen uniek zijn in Nederland

Waar het natuurgebied voor ons een fantastisch wandelgebied is, heeft het voor de stad Amsterdam een belangrijke functie. De Amsterdamse Waterleidingduinen is een waterwinningsgebied. Het water wat uit de Rijn komt wordt voorgezuiverd door de duinen. Uiteindelijk wordt hierdoor 2/3 van de stad Amsterdam voorzien van drinkwater. De waterzuivering vindt hier al sinds 1853 plaats en hiermee is de Amsterdamse Waterleidingduinen het oudste waterwinningsgebied van Nederland.

Helder water

Waar ligt natuurgebied de Amsterdamse Waterleidingduinen?

Het natuurgebied ligt op de grens tussen Noord-Holland en Zuid-Holland, tussen de plaatsen Zandvoort, Aerdenhout, De Zilk en Noordwijk.

Er zijn vier ingangen waar je het gebied kunt betreden, namelijk:

* Panneland – Vogelenzangseduinweg 2, Vogelenzang
* De Oase – Eerste Leijweg 2, Vogelenzang
* Zandvoortselaan – Zandvoortselaan 130, Zandvoort
* De Zilk – Joppeweg 1, De Zilk

Bezoekerscentrum de Oranjekom

Bij ingangspoort De Oase vind je het bezoekerscentrum van de Amsterdamse Waterleidingduinen, De Oranjekom. Het bezoekerscentrum is gevestigd in een oud pompstation wat vroeger onderdeel was van het waterzuiveringsproces.

Wil je meer te weten komen over wandelroutes, de waterwinning of het gebied in het algemeen, dan ben je in het bezoekerscentrum aan het juiste adres. Wil je een leuke herinnering meenemen? Ook dan kan je hier terecht. In het bezoekerscentrum is een klein winkeltje te vinden wat streekproducten, natuurspeelgoed en boeken verkoopt.

Openingstijden: Dinsdag t/m Zondag van 10:00 tot 17:00

Flora, fauna en bunkers

De Amsterdamse Waterleidingduinen is een van de grootste wandelgebieden in Nederland. Om het gebied in cijfers weer te geven, het is ongeveer 3400 hectare groot, 5 kilometer breed bij 10 kilometer lang. Aan de zeezijde vind je voornamelijk veel open vlaktes met stuifzand. Wanneer je verder landinwaarts loopt zie je meer struweel en bosgebieden, maar ook droge vlaktes en vochtige moerasgebieden.

Door de diversiteit van de natuur worden er veel diersoorten aangetrokken tot het gebied. Zo broeden er jaarlijks ongeveer 70 soorten vogels, kan je bijzondere dieren zoals de ijsvogel hier spotten maar ook de zandhagedis en boomkikker.

Duingebied Waterleidingsduinen

Zandhagedis

Waterleiding Noord-Holland

Het dier welke je het meeste ziet rondlopen is het damhert. Meestal zie je ze al rondwandelen bij de ingang. De dieren zijn niet bang maar houden wel gepaste afstand. Rond september/oktober is het de bronsttijd voor de herten. De mannetjes proberen zo vaak en zo hard mogelijk te burlen en proberen hiermee de vrouwtjes te imponeren. Soms loopt dit uit op gevechten met andere mannetjes herten. Voor veel fotografen en natuurliefhebbers is dit een echte must-see.

Hert waterleidingduinen

Amsterdamse Waterleidingduinen

Liggende herten

Baby hertje

Vele wandelaars komen speciaal naar de Amsterdamse Waterleidingduinen om de vos te zien. Er wonen meerdere vossenfamilies in de duinen en ze laten zich best vaak zien.

Ben je benieuwd waar je ze kan spotten? Lees dan mijn bericht vossen spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen.

Vos Amsterdamse Waterleidingduinen

Naast de mooie natuur bevinden zich in de Amsterdamse Waterleidingduinen ook veel bunkers. De bunkers zijn tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitsers gebouwd en vormden een klein onderdeel van de 5000 km lange Atlantikwall. Ben je benieuwd hoe deze bunkers eruitzien? Het waternet heeft een speciale bunkerroute gemaakt en geven hierbij een korte uitleg waar de bunkers toen der tijd voor diende.

Bunker Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelroutes en struinen

Door de Amsterdamse Waterleidingduinen lopen vele wandelroutes. Zo starten er bij elke ingang naar het natuurgebied standaard 2 wandelroutes welke te volgen zijn via de aangegeven bordjes. Op de website van de AWD vind je ook verschillende routes waar je uit kan kiezen, bekijk ze hier. Het natuurgebied is groot, waardoor je het gebied niet in een dag kan bekijken. Bedenk daarom goed van tevoren waar je het park wilt betreden en wat je graag wilt zien.

De Amsterdamse Waterleidingduinen is ook een struingebied, dit betekent dat je niet verplicht op de wandelpaden hoeft te lopen maar dat je zelf je eigen pad mag maken.

Mocht je het gebied eens op een andere manier willen bekijken, dan kan je meegaan op een excursie. Vanuit het waternet worden maandelijks verschillende activiteiten georganiseerd zoals een huifkartocht of een avondwandeling met de boswachter. Houd de agenda hiervoor goed in de gaten want de excursies zitten snel vol. Bekijk de agenda hier.

Waterplas met herten

Openingstijden, entree en parkeren

De Amsterdamse Waterleidingduinen zijn geopend van zonsopkomst tot zonsondergang.

De entreeprijs bedraagt €1,50. Kaartjes kan je bij de ticketmachines kopen, deze staan bij de toegangspoorten. Ook kan je ze van tevoren online kopen via de AWD-website, de kaartjes worden per mail toegestuurd. Er is geen vaste controle op entreekaartjes bij de toegangspoorten. Het kan zo zijn dat een boswachter naar je toe komt tijdens je wandelen en je vraagt of je de kaartjes kan laten zien.

Op de parkeerplaatsen van de vier ingangen betaal je €2 euro voor een dagkaart. Ook deze kan je kopen bij de ticketmachines, deze heb je nodig om de parkeerplaats weer af te kunnen rijden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: