Je kent het spreekwoord vast wel: Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt. Nu heb ik Dordrecht wel vaker bezocht maar dan om te winkelen (een aanrader!). Ik was benieuwd naar de rest van de stad en wat het allemaal te bieden heeft naast een leuk winkelcentrum. Dit keer maakte ik een stadswandeling door het historische centrum van Dordrecht. In dit blogbericht beschrijf ik de route en de bijzondere bezienswaardigheden onderweg. De gehele route is 6.5 kilometer lang.
Beginpunt van de stadswandeling
Vanuit het treinstation Dordrecht Centraal (1) is het ongeveer een kwartiertje lopen naar het centrum. Dit is daarom de perfecte uitvalsbasis om de wandeling te beginnen. Het station kent twee zijdes. De route begint aan de kant van het centrum, dus niet aan de kant van het Weizigtpark. Kom je met de auto, dan kan je deze (goedkoop) parkeren aan de kant van het Weizigtpark. Het station kan je alleen oversteken wanneer je een OV-kaart hebt. Heb je deze niet dan kan je via het Weizigtpark onder het spoor door naar de Havenstraat (je start dan bij punt 15 op de kaart).
Start van de stadswandeling door het centrum van Dordrecht
Met het station in de rug volg je de weg naar links over de Burgemeester de Raadtsingel. Aan de rechterkant zie je het museum van Onderwijs. Hier loop je voorbij. Je volgt de weg verder rechtdoor tot je aan je rechterhand het Rozenhofje ziet (2), hier sla je rechts de weg in. Je loopt hier langs een oud statisch gebouw genaamde “De Rozenhof”. Dit landhuis is in 1891 gebouwd en doet nu dienst als kantoorvilla. Ik ben zelf gek op kastelen en landhuizen en vond dit een mooi gebouw om te zien. Je ziet aan de buitenkant nog veel oude ornamenten.
Loop achter de villa langs en sla linksaf de Van Strijsingel in. Deze weg volg je rechtdoor tot je bij de Kalkhaven aankomt.
Uitzicht op de brug
In de Kalkhaven liggen meestal meerdere schepen aangemeerd en worden er bootwerkzaamheden uitgevoerd. Wanneer je de Draaibrug oploopt, zie je aan je linkerhand de stadsbrug tevoorschijn komen. Eenmaal over de brug zie je aan je linkerhand een (vervallen) historisch gebouw waar vroeger motoren gerepareerd werden (3). Achter dit gebouw staat een bankje waar je kan zitten en genieten van de bedrijvigheid op het water.
De route vervolgt over de Binnen of Buitenkalkhaven. Sla aan het einde rechtsaf, de Korte Kalkhaven in. Zelf vond ik dit een leuk straatje om doorheen te lopen. Aan de linkerkant van de weg, aan de muur, hangt een oude stadskaart van Dordrecht rond het jaar 1425. Op de hoek van de haven heb je een leuk terrasje met uitzicht op de Kalkhaven.
Ga bij de T splitsing linksaf over de Prinsenstraat.
Onze Lieve Vrouwenkerk in het centrum van Dordrecht
Net voordat je de Leuvebrug oversteekt en bij de Onze lieve vrouwenkerk aankomt, heb je aan je linkerhand een schattig brugwachtershuisje staan. Vanaf de Leuvebrug (4) is de kerk goed te fotograferen samen met de naastgelegen gracht. Het is mogelijk om de kerk van binnen te bekijken en tegen betaling kan je de toren van de kerk beklimmen.
De wandeling vervolgt zich door, waar je net de Leuvebrug over bent gestoken, linksaf te slaan over de Korte Geldersekade. Je gaat hierbij weer een bruggetje over, volg de weg rechtdoor tot je met de bocht mee moet naar rechts.
Catharijnepoort
Je loopt nu over de Hooikade. Aan het einde van de kade zie je aan je rechterhand de Catharijnepoort (5). Deze poort komt uit het jaar 1652 en is één van de twee overgebleven stadspoorten. Vroeger was aan deze poort een stadsmuur verbonden met waakhuizen. De stadspoorten waren de enige toegangspunten tot de stad.
Ga door de stadspoort en loop over de Korte Engelenburgerkade waar je aan je linkerhand nog veel meer historische gebouwen ziet. Vervolg de weg rechtdoor over de Houttuinen tot je rechtsaf kan slaan naar de Vleeshouwersstraat (6). Dit is zo’n leuk bijzonder smal straatje welke je niet vaak tegen komt in grote steden. In dit straatje hebben ze een aantal leuke winkeltjes, zoals een antiekwinkel en de Dordtse etalage.
Winkelcentrum van Dordrecht
Eenmaal de Vleeshouwersstraat uit zul je merken dat het drukker wordt om je heen. Je bent aan de rand van het winkelcentrum beland. Ga linksaf en sla daarna direct rechtsaf. Je staat op de Visbrug (7) met aan je rechterhand het standbeeld van de gebroeders De Witt. Als je achterom kijkt zie je een prachtig oud gebouw met een gotische trapgevel, de Gulden Os. Het gebouw stamt uit 1516 en is nu het onderkomen van de Stadsbibliotheek Dordrecht.
Vervolg de route over de Visstraat en sla linksaf bij schoenenwinkel Van Haren. Dit is het hart van het winkelcentrum (8), aan beide kanten zie je de bekende modeketens. Aan je linkerkant zie je het Statenplein, het modernere gedeelte van het centrum. In 2015, met Koningsdag, was dit de locatie waar de koninklijke familie te zien was.
Loop verder rechtdoor tot je denkt dat je niet meer verder kan.
De Kloostertuin
In het witte gebouw, links van de rode deur, kan je via een passage naar de kloostertuin (9). Dit is de perfecte plek om even tot rust te komen of om gezellig te picknicken op het gras. De weg vervolgt zich door de kloostertuin naar het Hof.
Het Hof
Ook hier stond ik weer versteld van de historie om me heen. In dit gebouw, wat nu een museum is, werden vroeger de eerste stappen gezet voor een onafhankelijk Nederland. Dit museum ga ik binnenkort zeker bezoeken!
Door een smal straatje met aan de linkerkant de Augustijnenkerk en aan de rechterkant woonhuizen vervolgt de weg. Ik hou van dit straatje! Rechts een schommel voor de deur, links een tuintje opgevrolijkt met lieveheersbeestjes en weer rechts een keramiek atelier. Ik ben gek op details en wanneer je naar de schoorsteen van het atelier kijkt, zie je een draak zijn huis beschermen. Dit soort straatjes maken voor mij het verschil tijdens een stadsbezoek.
Eenmaal het straatje uit vervolg je de weg naar rechts de Voorstraat op. Ben je gek op chocolade? Breng dan in deze straat een bezoek aan de winkel: Olala Chocola.
De Nieuwbrug
Na een klein stukje wandelen over de Voorstraat neem je de eerste afslag aan je linkerhand. Hierbij steek je de Nieuwbrug over, een rijksmonument welke dateert uit 1851. Voor mij heeft deze brug het mooiste uitzicht over de grachten en door het gietijzeren hekwerk kan je creatieve foto’s maken.
Wanneer je de brug bent overgestoken sla je rechtsaf de Wijnstraat in. In deze gehele straat zijn ongeveer 60 rijksmonumenten te vinden, je kijkt hier dan ook je ogen uit. Van schots en scheve tot hele smalle woningen, soms vraag je je af hoe deze woningen nog rechtop blijven staan.
Groothoofdspoort
Aan het einde van de Wijnstraat is een T-splitsing. Hier steek je schuin-links over naar de Groothoofdspoort (11). De Groothoofdspoort is de tweede overgebleven toegangspoort van Dordrecht. Op de poort zie je het wapen van Dordrecht welke wordt vastgehouden door 2 griffioenen.
Wanneer je door de poort heen loopt richting het water, kijk je naar het drierivierenpunt. Hier komen de Oude-Maas, de Beneden-Merwede en de Noord samen. Dit is het drukste rivierpunten van heel Europa, er passeren hier jaarlijks zo’n 150.000 schepen.
Vervolg je weg over het Groothoofd langs het water.
Diamatebrug
De straat loopt uiteindelijk over in de Kuipershaven, in de verte zie je de mooiste brug van Dordrecht al liggen, de Diamatebrug (12). De brug wordt ook wel de diamantbrug genoemd, een pareltje is het zeker! Wandelend door dit mooie historische gedeelte van Dordrecht geeft het idee dat je in Venetië bent.
Loop over de brug en vervolg je route over de Wolwevershaven. In deze straat vind je het Dordts Patriciërshuis en historische aangemeerde schepen. Sla linksaf naar het Vlak en zie links in het water de historische scheepslift.
Loop rechtdoor de Gravenstraat in en aan het einde rechtsaf de Wijnstraat weer in. Na een paar 100 meter lopen zie je een bekend stukje waar je eerder bent geweest tijdens de wandeling. Je kruist hier de Visbrug en de Vleeshouwersstraat. Blijf de Wijnstraat volgen, deze verandert in de tussentijd in de Groenstraat en de Grotekerksbuurt. Aan de linkerkant zie je het mooie Stadhuis van Dordrecht gelegen aan een klein plein. Je loopt verder over de Grotekerksbuurt en ziet de achterkant van Lieve Vrouwenkerk steeds dichterbij komen.
Aan de Grotekerksbuurt vind je leuke zijstraatjes welke je uitzichten geven op de achtergelegen gracht of verborgen street-art. Sla bijvoorbeeld eens linksaf de Manhuisstraat in.
Mooi fotopunt en Street-Art
Net voordat je bij de kerk bent, sla je linksaf naar de Pelserbrug (13). Ik vond dit een hele mooie locatie om foto’s te maken van de huizen aan de gracht en de daarachter gelegen kerk. Na het oversteken van de brug ga je verder rechtdoor de Pelserstraat in. Links op de muur is een verborgen stukje Street-Art te vinden.
Hoe verder je de straat in loopt, hoe meer je merkt dat je het oude centrum uitloopt. Je bent nu aan de rand van het centrum, sla aan het einde van de Pelserstraat linksaf. Mocht je denken dat je hier leuk langs het water kan lopen, helaas ik moet je teleurstellen. Ik had dit geprobeerd maar het loopt dood.
De weg terug naar het station
Op het drukke kruispunt bij de Spuibrug houd je rechts aan en steek je het water over. Je gaat hier rechtdoor de Spuiweg in. Mocht je van Street-Art houden dan heb je vast en zeker het grote zwart-witte kunstwerk aan de overkant al gezien. Wanneer je in de Spuistraat loopt en je de eerste weg rechtsaf slaat zie je nog veel meer Street-Art (14). Mocht je dit niet leuk vinden dan kan je dit overslaan en verder rechtdoor lopen.
Als je de weg helemaal uitloopt kom je weer uit op de Havenstraat (15), aan de linkerkant zie je het station liggen. Hier eindigt de wandelroute.
Ik kan je vertellen, het spreekwoord klopt niet met de werkelijkheid! Wat een fantastisch mooie stad. Daarom verander ik het spreekwoord naar: Hoe dichter bij Dordt, hoe mooier het wordt! Hopelijk kan ik snel weer andere delen van de stad gaan verkennen.