Kanoën op de langste rivier van Nederland – De Linge

Rivier De Linge is met een lengte van 108 km de langste rivier van Nederland. Het beginpunt van de rivier start in het plaatsje Doornenburg in Gelderland. Dit is waar ik, samen met een vriendin, voor 2 uur een kano heb gehuurd om voor het eerst in mijn leven rond te peddelen op het water.

Het was heerlijk weer buiten dus dan is de keuze snel gemaakt om iets te gaan doen in de buitenlucht. In mijn eigen omgeving ga ik vaak een stukje varen met een fluisterbootje op de Waal. Dit weekend was ik in Arnhem en ik was wel benieuwd of er in de omgeving ook iets te doen was op het water.

Als snel kwam ik terecht op de website van Lingevaart. Dit bedrijf is gevestigd in Doornenburg en ligt op ongeveer 20 minuten rijden van Arnhem. Ze bieden verschillende soorten watersporten aan zoals suppen, kajakken en kanoën. Nooit eerder had ik één van deze watersporten geprobeerd dus we hebben de “makkelijke” keuze gemaakt en gekozen voor de kano. Met zijn tweeën hebben we totaal 20 euro betaald voor 2 uur kanovaren.

Kantoor Lingevaart

Start van de kanotocht

Bij aankomst kan je op het eigen terrein van de Lingevaart gratis parkeren. Voordat je het water op kan moet je eerst een verklaring ondertekenen m.b.t. veiligheid en eventuele kosten voor wanneer je iets kapot maakt/verliest. Reddingsvesten zijn niet verplicht tijdens het varen maar wel aanwezig.

Wil je waardevolle spullen meenemen maar ben je bang dat deze nat worden? Geen nood, ze bieden gratis verschillende soorten waterdichte tonnen aan. Hier kan je je spullen in opbergen en mocht je omvallen dan blijven deze spullen in ieder geval droog. Voordat je kano te water wordt gelaten krijg je een korte uitleg over hoe je moet peddelen (mocht het je eerste keer zijn).

Eenmaal alles geregeld helpt een medewerker je met het instappen in de kano. De sterkste persoon zit achterin. Je krijgt beide een peddel en je bent klaar om te gaan!

Over rivier de linge

Donkere wolken kano

De vaarroute op de Linge

Vanaf het terrein van de Lingevaart sla je linksaf, na een stukje peddelen ga je een brug onderdoor. In totaal kom je aan deze kant 3 bruggen tegen. Na de eerste brug zie je aan de rechterkant het kasteel van Doornenburg tevoorschijn komen. Het is leuk om hier wat selfies of foto’s te maken van het kasteel. Je route vervolgt zich verder en je gaat de andere twee bruggetjes onderdoor (let op bij de laatste, deze is heel laag). Uiteindelijk loopt het dood, je bent hier aan het beginpunt van de rivier de Linge. Vanaf hier kano je dezelfde route weer terug naar de Lingevaart. Wij hebben over dit stuk, heen en terug, 1.5 uur gedaan.

Als je eenmaal weer bij de ingang van de Lingevaart bent, kan je de kanotocht verlengen door nog een stukje verder te peddelen. Je komt uiteindelijk bij een gemaal uit waar je niet meer verder kan (heen en terug doe je er ongeveer een half uur over).

Iets om rekening mee te houden is de windrichting. Op de heenweg hadden wij heerlijk de wind in onze rug waardoor we makkelijk vooruit kwamen. Terug was het een stuk zwaarder om te peddelen waardoor we er langer over deden.

Poseren voor kasteel Doornenburg in de kano

kanoën op de Linge

Onder de brug door kano Doornenburg

Onze ervaring

We hebben een superleuke vaart gehad op de Linge. De medewerkers van Lingevaart zijn heel behulpzaam en leggen voor je vertrek alles goed uit. Het was aan het begin even uitzoeken hoe je precies moet sturen met een kano. We zijn hierdoor aan het begin een paar keer het riet in gevaren. Uiteraard hebben we hier hard om kunnen lachen! En hé… oefening baart kunst.

Ik ben gek op kastelen dus kanoën langs het kasteel was voor mij een pluspunt. De route is perfect voor als je geen hele dagtocht wilt maken maar gewoon voor een paar uurtjes op het water wilt ronddobberen. Zeker een aanrader!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: