Monumentaal zendstation Radio Kootwijk

Een oud zendstation midden op de Veluwe? Ja het is echt waar. Tot dit jaar (2020) had ik nog niet eerder gehoord over het monumentale zendstation Radio Kootwijk. Ik was samen met een vriendin een weekendje weg toen we een bezoekje brachten aan dit bijzondere gebouw. Gelegen midden in het natuurgebied Kootwijkerzand staat het fotogenieke en bijzondere gebouw van Radio Kootwijk.

Voorkant radio kootwijk

Een stukje geschiedenis

Al in 1918 werd Radio Kootwijk gebouwd door zo’n 150 grondwerkers uit Amsterdam. Door de bouw ontstond ook het naastgelegen dorpje Radio Kootwijk. Rond 1923 is het zendstation door de PTT in gebruik genomen om een radioverbinding te leggen tussen Nederland en Nederlands-Indië. Koningin Emma opende de eerste radiotelefoondienst in 1929 met de woorden “Hallo Bandoeng, hoort u mij?”. In de jaren die volgden werden er steeds meer verbindingen wereldwijd gelegd.

Tijdens de tweede wereldoorlog gebruikte Duitsland het zendstation om te kunnen communiceren met haar onderzeeboten. In de jaren daarna heeft het station meerdere veranderingen meegemaakt. Helaas gingen de ontwikkelingen zo snel dat Radio Kootwijk uiteindelijk geen toegevoegde waarde meer had. Om deze reden werd in 1998 het zendstation gesloten. Na een lange periode, 11 jaar, heeft Staatsbosbeheer in 2009 Radio Kootwijk en de bijbehorende gebouwen overgenomen. Ik heb gelezen dat hier een bedrag van €1 euro voor is betaald. Goede deal!

Wil je echt alles te weten komen over het zendstation dan raad ik je aan deze website een keer de bezoeken. Het is misschien niet de mooiste website maar je leert hier wel alles wat je wilt weten over Radio Kootwijk!

Wat kan je nu doen bij Radio Kootwijk?

Van het gehele radiopark zijn er een aantal gebouwen contact gebleven.Het zendstation van Radio Kootwijk is niet meer in gebruik en is bijna altijd gesloten voor publiek. Tegenwoordig wordt het voornamelijk verhuurd als evenementenlocatie. Wel is het mogelijk om een rondje om het gebouw te lopen en dit bijzondere bouwwerk, in de vorm van een sfinx, goed te bekijken.

Wil je Radio Kootwijk toch echt een keer van binnen bekijken? Dit kan! Vanuit Staatsbosbeheer worden er jaarlijks verschillende excursies georganiseerd waarbij je met een gids het gebouw van binnen kan bekijken. Om erachter te komen wanneer er weer excursies worden georganiseerd kan je hier de agenda van Staatsbosbeheer bekijken.

Korte wandeling

Het is mogelijk om vanaf de betaalde parkeerplaats (5 euro dagkaart) via een rechte weg naar het gebouw te lopen. Als je niet veel tijd hebt dan is dit een prima optie. Als je wat meer tijd hebt en wilt genieten van het Kootwijkerzand (het grootste stuifzandgebied van West-Europa), dan raad ik je aan de korte wandelroute (2 km) te volgen. Deze wandelroute start ook vanaf de betaalde parkeerplaats.

Tijdens deze route loop je door een stuk bos en heide. Er zijn een aantal uitkijk plekken vanwaar je het gebouw van verschillende kanten kan bekijken.

bijzondere foto radio zendstation

Wist je dat?

Er meerdere muziekclips zijn opgenomen bij Radio Kootwijk? Zo heeft Kensington de clip “Sorry” hier opgenomen en BlOF het nummer “Hou vol hou vast”. Ook zij werden geïnspireerd door deze bijzondere afgelegen locatie midden in de uitgestrekte natuur.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: