Bezoek het Land van Ooit in 2021

Wie kent het nog? Het themapark voor kinderen, gelegen in Drunen, met hun motto “Kinderen zijn de baas”. Op tv had je twee razend populaire programma’s die zich afspeelde in het land van Ooit, Kloontje het Reuzekind en Sap de Aardwortel. In 2007 ging het park failliet en moest het zijn deuren sluiten. Nu in 2021, ligt het Land van Ooit er verlaten bij en heeft het een tijdelijk nieuw doel gekregen als wandelpark.  

Poort van Heusden

De gemeente van Heusden heeft het Land van Ooit gekocht en in 2009 hebben zij de naam veranderd naar Poort van Heusden. Jarenlang was het Land van Ooit afgesloten voor publiek. In 2015 heeft de gemeente van Heusden laten weten dat het oude Land van Ooit zijn poorten weer zou openen maar dit keer als wandelgebied.

In 2020 waren er vele onderhandelingen over het bestemmingsplan. Waarschijnlijk worden er, bij goedkeuring van het bestemmingsplan, 226 woningen en zorgappartementen gebouwd. Het kasteel zal worden verkocht en ook hier zijn al geïnteresseerden voor.

Wil je het oude Land van Ooit nog bezoeken? Dan kan dit in 2021 waarschijnlijk voor het laatst.

parkeerplaats land van ooit
Toegangsboog land van ooit
Vervallen tuin

De overblijfselen van het Land van Ooit

Nadat de gemeente het themapark had gekocht zijn veel van de attracties weggehaald en verkocht. Een aantal overblijfselen zijn er nog te zien: De begroeide boog, het kasteel, de ridders van Napoleon en twee torens. De blikvanger van het Land van Ooit, het roze kasteel, bestaat nog steeds. Al wordt deze sinds 2018 gerenoveerd en in een mooi nieuw jasje gestoken. Je kan er omheen lopen maar het pand is gesloten voor bezoekers.

Twee van de meertjes zijn de afgelopen jaren volgroeid met riet. Bij de ridders van Napoleon kan je goed zien dat de natuur zijn plek weer heeft veroverd.

Zelf vond ik het leuk om met een oude plattegrond op mijn telefoon rond te lopen, zodat ik kon zien hoe het er vroeger bij Land van Ooit uit zag en hoe het er nu, anno 2020, uit ziet. Voor een duidelijke plattegrond van het oude Land van Ooit verwijs ik je door naar deze afbeelding.

Leuk weetje! De geschiedenis van het roze kasteel

Het roze kasteel ,bekend uit het Land van Ooit, is al heel erg oud! Het kasteel stamt uit het jaar 1230 en had toen de naam: Kasteel Steenenburgh.

Rond het jaar 1707 kwam het kasteel in handen van de familie d’Oultremont, hier werd het kasteel ook naar vernoemd. Nadat het in 1795 voor het grootste gedeelte is verwoest door de Fransen, is het in de jaren daarna weer herbouwd. Tot 1989 heeft het kasteel dienstgedaan als buitenverblijf voor deze familie. In 1989 is het kasteel en haar landgoed verkocht en diende als basis voor het Land van Ooit.

Is het Land van Ooit urbex waardig?

Het Land van Ooit is één van de weinige urbex locaties in Nederland waar je vrij rond mag lopen. Nu geeft dit voor de doorgewinterde urbexers waarschijnlijk niet de spanning waar ze naar op zoek zijn maar voor beginnelingen is het zeker de moeite waard. De ridders van Napoleon in het water zijn hierbij het hoogtepunt om te fotograferen. (Als je niet weet wat Urbex betekent, hierbij bezoek je door de mens gemaakte gebouwen welke meestal verlaten zijn of niet zijn opengesteld voor bezoekers.)

Land van Ooit

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: