Op zoek naar een uitje in de buurt van Bergen op Zoom? Breng dan een bezoek aan Landgoed Mattemburgh. Wandel door het oudste bosreservaat van Nederland of geniet van het landgoed met haar bijzondere tuinen in de Franse en Engelse stijl.
Een stukje geschiedenis van Landgoed Mattemburgh
De gronden van Landgoed Mattemburgh zijn in 1807 door voormalig burgemeester van Oudenbosch en Bergen op Zoom, Petrus Cuypers, gekocht. Zijn vrouw, Maria van Mattemburgh, startte na het overlijden van Petrus (1844) de bouw van de villa.
De omringende stijltuinen zijn in verschillende fases aangelegd door haar zoon Louis. Als eerste is de Engelse tuin om de villa aangelegd. Vervolgens de binnentuin en als laatste de Franse tuin.
Het gehele Landgoed Mattemburgh, bestaande uit 400 hectare grond, is nu eigendom van Brabants Bosbeheer.
Franse tuin en Restaurant de Orangerie
Direct bij binnenkomst op Landgoed Mattemburgh betreed je de Franse tuin. Het strakke grasgazon is omring door wit grind en strak geschoren bomen. Het gazon geeft een mooi zicht op de verderop gelegen Orangerie.
De Orangerie was vroeger de winterserre van Landgoed Mattemburg. In de wintermaanden werden de kuipplanten in de serre geplaatst, zodat deze niet kapot zouden vriezen. De winterserre doet nu dienst als restaurant.
Bij restaurant De Orangerie kan je terecht voor een hapje en een drankje. Sinds 2018 is de binnentuin, het Eetbare Landgoed, geopend. Het restaurant gebruikt de binnentuin voor het verbouwen van hun eigen streekproducten. De gewassen worden verwerkt in de gerechten van het restaurant.
De villa en Engelse tuin
Wanneer je de Orangerie voorbijloopt zie je de stijl van de tuin veranderen. De strakke lijnen van de Franse tuin maken plaats voor de romantische Engelse tuin. Je kan hier een mooie wandeling maken over kronkelende paden, langs klassieke beelden en waterpartijen.
Tijdens een wandeling door de Engelse tuin van Landgoed Mattemburgh, heb je mooie doorkijkjes naar de witte villa. Beklim het Chinese bruggetje (erg stijl!) of geniet van het prachtige uitzicht vanaf de theekoepel.
Onder de theekoepel was vroeger de ijskelder. In de winter hakten ze ijsblokken uit het nabijgelegen meer. De ijsblokken werden opgeslagen in de kelder, zodat deze gebruikt konden worden in de zomerperiode. Het ijs gebruikte ze voor het koel houden van de voorraden en voor het koelen van de drankjes. In 2013 zijn de theekoepel en de ijskelder gerenoveerd. De kelder is nu de verblijfplaats van vleermuizen.