Het is midden zomer en de natuur staat in volle bloei. Het is augustus. Augustus wordt ook de wel oogstmaand of warmtemaand genoemd. De eerste weken van augustus zijn het warmst en staan ook wel bekend als de “hondsdagen”. De hondsdagen liggen tussen 20 juli en 20 augustus.
Onderstaand 3 spreekwoorden over de maand augustus:
- Geeft augustus niet veel regen, maar wel veel zonneschijn, dan krijgen we zeker goede wijn.
- Augustus eerste week heet en laf, ziet men veel winterse sneeuw, wacht maar af.
- Stekende vliegen, dat kan niet liegen, zij voorspellen regen allerwegen.
Wat kan je nu zien in de natuur?
Elke maand van het jaar heeft zo zijn eigen bijzonderheden welke de rest van het jaar niet of veel minder vaak voorkomen. Onderstaand 4 bijzonderheden welke betrekking hebben tot de maand augustus.
Rijpe bramen
In augustus zijn de bramen eindelijk rijp en klaar om geplukt te worden. Je ziet de stekelige struiken vaak staan in onze mooie natuurgebieden. Vogels zijn er dol op maar ook de mensen trekken er op uit om bramen te plukken. Je kan veel lekkernijen maken van bramen zoals jam of bramenwijn. Je kan ze natuurlijk ook gewoon opeten als tussendoortje of in de yoghurt.
Let op: Wildplukken valt onder stroperij en is dus bij wet verboden. Het is toegestaan om voor eigen gebruik bramen te plukken met een max van 250 gram. Wanneer je meer bramen plukt en je wordt gecontroleerd dan kan een boete zo maar eens oplopen tot maximaal €4100 euro.
Zonnebloemen
Je hoeft niet meer helemaal naar Frankrijk of Italië te rijden om een zonnebloemenveld te zien. In Nederland zie je de zonnebloemvelden steeds vaker. Boeren gebruiken ze als omheining van hun landbouwvelden en sommige boeren groeien zonnebloemen om hier later zonnebloemolie van te produceren. In Augustus staan de bloemen vol in bloei en zijn ze geweldig om te fotograferen.
In de Hoeksche Waard, aan de Vaartweg in het dorpje Goudswaard, kan je een mooi zonnebloemenveld vinden.
Paarse Heide in augustus
Het is bijna zover, nog heel eventjes geduld! Eind augustus/begin september is het de tijd voor de Nederlandse heidegebieden om de bloemetjes buiten te zetten. Waar de heide er de rest van het jaar groen-bruinig uitziet, verandert het in deze korte periode tot een paars bloemenkleed. Voor vele Nederlanders is dit de mooiste periode van het jaar.
Heide vind je bijna overal in Nederland. Een aantal bekende gebieden zijn:
– Nationaal Park Veluwezoom (de Posbank) in Gelderland
– Ginkelse Heide in Gelderland
– Nationaal Park Sallandse Heuvelrug in Overijssel
– Nationaal Park Dwingelderberg in Drenthe
– Strabrechtse Heide in Noord-Brabant
– Brunssummerheide in Limburg
– Duurswouderheide in Friesland
Bronstijd van de reeën
Tussen half juli en de eerste weken van augustus is het de bronstijd (paartijd) voor reeën. De geiten (vrouwtjes) beginnen met het maken van een lokroep, dit wordt ook wel fiepen genoemd. Daarbij scheiden ze een geur af waardoor de reebokken worden aangetrokken. De geit is in totaal maar 3 tot 4 dagen bronstig en geeft zelf aan wanneer ze klaar is voor de paring. Hierdoor kunnen er wilde achtervolgingen ontstaan.
Wil je reeën fotograferen dan is dit de periode waarin ze veel te zien zijn. Helaas heeft de bronstperiode ook zijn nadelen (vooral de achtervolgingen), omdat de reeën in deze periode vaak de weg oversteken en worden aangereden.