Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Bij de Loonse en Drunense Duinen is het puur genieten van de uitgestrekte zandvlaktes welke worden afgewisseld door heide, moeras en bossen. Wanneer je op zoek bent naar rust, een mooie wandeling, een gave mountainbike route of een ritje op de rug van een paard, het kan hier allemaal!

De duinen liggen in de provincie Noord-Brabant, tussen de plaatsen Tilburg, Den Bosch en Waalwijk.

Heide Loonse en Drunense Duinen

Benoeming tot Nationaal Park

De Loonse en Drunense Duinen zijn één van de grootste stuifzandgebieden in West-Europa. Door deze uitgestrekte zandvlaktes wordt het gebied ook wel de “Brabantse Sahara” genoemd.

De biotoop die te vinden is op de Loonse en Drunense Duinen is erg zeldzaam in Nederland. De bovenste laag van de zandvlakte bestaat uit een dun laagje stuifzand. Wanneer de wind over de zandvlakte waait, verandert het gebied omdat het stuifzand door de wind wordt verplaatst. Hierdoor wordt er gezegd dat het gebied “leeft“.

Om de Loonse en Drunense Duinen zo goed mogelijk te kunnen beschermen en te behouden is het park in 2002, samen met De Brand en kleine omliggende natuurgebieden, benoemd tot nationaal park. In totaal beslaat het nationale park zo’n 3500 hectare. Het natuurgebied wordt beheerd door Natuurmonumenten.

Moerasgebied de Loonse en Drunense Duinen

Dieren spotten bij de Loonse en Drunense Duinen

In een bijzonder natuurgebied, komen uiteraard ook bijzondere dieren voor. De das, het grootste roofdier in Nederland, is een dier welke steeds meer voorkomt in de Loonse en Drunense Duinen. Helaas zijn dassen erg schuw en hierdoor bijna niet te spotten. Hiernaast zijn er kleinere dieren te vinden welke houden van zanderige gebieden zoals zandbijen, zandloopkevers en de zandhagedis.

Om te voorkomen dat de zandvlakte vol groeit met grassen, loopt er een kudde schapen over de Loonse en Drunense Duinen. Ben je benieuwd waar je deze kudde kan vinden tijdens jouw bezoek aan dit gebied? Bekijk dan eens de eigen Facebookpagina van de schaapskudde.

Wandelen door de Loonse en Drunense duinen

De Loonse en Drunense Duinen zijn een struingebied. Dit betekent dat je niet de verharde paden hoeft te volgen, maar dat je zelf je eigen pad mag maken. Zie je verderop een omgevallen boom die je van dichtbij wilt bekijken of een mooi punt welke je graag wilt fotograferen, dan kan je hier gewoon naartoe wandelen.

Het is toegestaan om het natuurgebied met de hond te bezoeken. Er zijn speciale losloopgebieden waar de honden vrij rond kunnen rennen, hierbuiten moeten ze wel aan de lijn.

In het park zijn een aantal heidegebieden te vinden welke niet betreden mogen worden. Dit gebied wordt door middel van een informatiebord aangegeven.

Toch graag een wandelroute volgen? Bekijk dan eens de 8 wandelroutes op de website van Natuurmonumenten.

De zandvlakte

2 mooie locaties in de Loonse en Drunense Duinen

Uiteraard is het gehele gebied prachtig en zal elk bezoek je versteld doen staan. Toch zijn er twee locaties die ik je wil aanraden, mocht je het gebied voor de eerste keer bezoeken.

Uitkijkpunt Bosch en Duin

Als je een panoramisch uitzicht over de grootste zandverstuiving wilt zien, dan ben je bij uitkijkpunt Bosch en Duin op de juiste plek. Via een verhard wandelpad loop je naar dit uitkijkpunt, welke op ongeveer 16 meter hoogte ligt. Wanneer je vanaf restaurant Landgoed Bosch en Duin hdg uitkijkpunt bezoekt, wandel je langs een herdenkingsmonument van de 2e wereldoorlog.

Restaurant: Landgoed Bosch en Duin
Adres gratis parkeerplaats: Oude Bosschebaan, Udenhout

Overal zand

Heidevelden

Van ongeveer half augustus tot half september staat de heide in bloei. Wil je de mooie paarse bloemenvelden bekijken en fotograferen? Bezoek het natuurgebied dan vanaf de ingang bij de Roestelberg. In het hele natuurgebied kan je stukken heide vinden, bij de Roestelberg ligt het grootste aaneengesloten stuk heide. Hierdoor vind ik dit zeker een aanrader als je speciaal voor de heide dit gebied bezoekt.

Restaurant: De Roestelberg
Adres gratis parkeerplaats: Roestelbergseweg 2, Kaatsheuvel

Wandelpad door de heide

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gerelateerde berichten: